Solana Blockchain eenvoudig uitgelegd

Cryptocurrency

De Solana-blockchain is gebaseerd op acht verschillende innovaties die het project fundamenteel ondersteunen. Het is een open source-project, dat de programmeercode publiceert en toegankelijk maakt voor anderen. Het is opgericht in januari 2018 en het mainnet is online sinds maart 2020. Het doel van het bedrijf is om de snelste eenlaagse oplossing voor gedecentraliseerde applicaties (dApps) te ontwikkelen.

Tot nu toe werd Ethereum, kijk overigens maar eens naar het verschil met de Solana koers euro, beschouwd als de blockchain bij uitstek voor de meeste projecten, maar dit wordt steeds meer bekritiseerd vanwege het gebrek aan schaalbaarheid. Daarom zijn er al verschillende concurrenten ontstaan, die als serieuze concurrentie voor Ethereum worden beschouwd. De Solana blockchain kan hier scoren met verschillende technologieën als alternatief.

Om in het netwerk consensus te bereiken, moeten de deelnemers zich oriënteren op een gemeenschappelijke tijd. De Proof of History (PoH) creëert een protocol dat het optreden van een specifieke gebeurtenis op een specifiek tijdstip kan bewijzen. Het zijn dus niet de lokale tijden van de individuele knooppunten die relevant zijn, maar de gemeenschappelijke database. Anders dan bij bijvoorbeeld de Bitcoin blockchain hebben vertragingen in het netwerk geen negatief effect op de snelheid van het netwerk.

Sealevel zorgt ervoor dat slimme contracten parallel kunnen werken. Hierdoor is de Solana-blockchain aanzienlijk schaalbaarder. Andere blockchains zoals EOS WASM vertrouwen op een enkele slimme contactpersoon die de status wijzigt.

De Tower PFT is een gepatenteerde implementatie van PBFT (Practical Byzantine Fault Tolerance) en vermindert latentie. Het bewijs van de geschiedenis dient als een gemeenschappelijke wereldwijde tijdbron in het netwerk.

Via een pijplijn kan de Solana-blockchain meerdere datastromen van verschillende hardwareapparaten tegelijkertijd verwerken. De middelen worden geoptimaliseerd door slimme opeenvolgingen van de afzonderlijke processen.

Om een ​​zeer hoge schaalbaarheid te bereiken, vertrouwt Solana op BitTorrent en het UDP (User Datagram Protocol). Dit verhoogt ook de veiligheid. Met 50.000 transacties per seconde is de Solana-blockchain een van de snelste. Het kost slechts 0,0001 dollar per transactie.

Cloudbreak is het mechanisme in de Solana-blockchain dat sharding overbodig maakt. Dankzij horizontale schaling kunnen databases parallel worden geschreven en gelezen zonder snelheid te verliezen.

Net als bij andere cryptocurrencies slaat de blockchain eerst alle verzoeken op in een geheugenpool. Deze blijven daar totdat de aanvraag in het netwerk is verwerkt en de transactie plaatsvindt. Terwijl Bitcoin en Ethereum gemiddeld 20.000 tot 100.000 onbevestigde transacties in de geheugenpool beheren, kan Solana deze dankzij de hoge transactiesnelheid binnen enkele seconden verwerken.

Omdat blockchains enorme hoeveelheden gegevens moeten verwerken en opslaan, bereiken veel projecten de grenzen van fysieke opslag. Solana vertrouwt op zijn eigen versie van de Proof of Replication, die Filecoin in 2017 presenteerde. De gegevens worden opgeslagen in versleutelde hash-functies, die aanzienlijk minder geheugen nodig hebben. Alleen al de Solana-blockchain genereert jaarlijks ongeveer 4 petabyte aan gegevens.

Solana Blockchain eenvoudig uitgelegd

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Schuiven naar boven