Welke vorm van beleggen past bij mij?

Beurs

Aandelen, geldmarktrekeningen, onroerend goed, ETF’s – er zijn vele vormen van beleggen. Maar welke past bij mij? Zijn aandelen nu een goede investering voor mijn geld of niet? Laat ik mijn geld liever op mijn spaarrekening staan ​​of liever op een daggeldrekening? Het spaarboekje is anno 2020 nog steeds de meest voorkomende vorm van beleggen, maar de aantrekkingskracht en populariteit neemt de laatste jaren voortdurend af. Niet alleen vanwege de lage rente zijn veel mensen momenteel op zoek naar beleggingsalternatieven. Met zoveel verschillende beleggingsmogelijkheden is het moeilijk om de juiste beleggingsvorm voor u te vinden.

Toen ik begon te kijken naar de verschillende vormen van beleggen en op zoek ging naar een vorm die bij mij en mijn financiële doelen paste, was ik aanvankelijk nogal in de war door de vele verschillende opties. Daarom hebben we de meest populaire beleggingsvormen samengevat met hun voor- en nadelen en enkele belangrijke tips waarmee u rekening moet houden voordat u uw eerste investering doet. Daarnaast laten we u ook enkele mogelijkheden zien voor alternatieve beleggingen en leggen we uit waarom sparen altijd de basis is voor elke belegging.

Waar moet u op letten bij het overwegen van investeringsmogelijkheden?

Voordat u het type belegging kiest dat bij u past, moet u uzelf een paar basisvragen stellen over uw principes en beleggingsdoelen. Om dit te doen, is het belangrijk om de drie hoeken van de magische investeringsdriehoek te kennen en hoe ze zich tot elkaar verhouden en hoe ze elkaar beïnvloeden.

Risico

Hoeveel (of hoe weinig) risico wil ik nemen? Hoe belangrijk is de veiligheid van mijn geld voor mij? Ben ik over het algemeen meer bereid om risico’s te nemen of risicomijdend in het leven te staan? Hoe belangrijk is deze investering voor mij en welke invloed heeft het op mij als ik het geld verlies – dus hoeveel heb ik het geld nodig? Sommige mensen kunnen heel goed met risico’s omgaan, terwijl anderen ook mentaal gehandicapt zijn. Constante rusteloze nachten en extra geldzorgen kunnen en mogen niet het doel van uw investering zijn, dus denk goed na over hoeveel risico u bereid bent te nemen. En zonder aarzeling.

Opbrengst

Hoeveel rendement wil ik behalen? Voor de meesten is het eerste antwoord: zoveel mogelijk! Daarom wordt dit hoekpunt van de magische driehoek meestal ook sterk beïnvloed door de andere twee. Als vuistregel moet men onthouden: hoe hoger de winkansen en hoe hoger de winst, hoe lager de veiligheid. U moet dus meer risico nemen om hogere winsten te realiseren. Zoals ik al zei, kunnen risico’s echter zeer stressvol zijn, niet alleen bij dreigend geldverlies. Dit is ook geen optie voor sommige beleggingsdoelen, daarom is het beter om te kiezen voor beleggingen met een lager risico waarbij een verlies zeer onwaarschijnlijk is en een lager rendement te accepteren.

Beschikbaarheid

Hoe lang wil ik mijn geld vastzetten? Dit punt wordt beïnvloed door de basisbeleggingsdoelstelling. Wordt de belegging gebruikt voor pensioenverzekeringen of voor het bouwen van een huis? De beschikbaarheid moet hier ook van afhangen. Voor beleggen geldt in principe echter het volgende: hoe langer u uw geld kunt sparen, hoe beter. Met andere woorden, hoe langer de beleggingshorizon, hoe groter de kans op een hoger rendement. Als u uw geld op korte termijn nodig heeft, moet u mogelijk op een ongunstig richtpunt verkopen en zo uw winst mislopen. Een andere belangrijke regel is om geen geld te investeren dat u op korte termijn nodig zou kunnen hebben voor aankopen. Zorg voor een reserve die altijd op korte termijn beschikbaar is. Maar daar komen we later op terug.

Mijn beleggingsdoelen

Dat is de basisvraag die je jezelf altijd moet stellen voordat je gaat beleggen, en ik denk dat dit het belangrijkste punt is als het gaat om beleggen. Daarom komt de belangrijkste vraag nu naast de drie punten van de magische driehoek. Wat wil ik bereiken met mijn investering? Snel veel geld? Mijn geld zo lang mogelijk veilig bewaren? Een pensioenregeling? Of sparen als basis voor het bouwen van een huis? Financiële onafhankelijkheid? Op basis van deze fundamentele vraag moet u ook de drie hoekstenen van de magische investeringsdriehoek evalueren of uw beleggingsdoel in gedachten houden bij het definiëren ervan. Wilt u uw geld gebruiken om over een paar jaar een huis te bouwen? Dan moet het geld ook op dit moment, waarschijnlijk op relatief korte termijn, beschikbaar zijn. Maar je zult wat compromissen moeten sluiten op het gebied van rendement. Bent u uw pensioensparen aan het plannen? Dus de beschikbaarheid in de komende jaren is waarschijnlijk

En lees zoveel mogelijk over de manier van beleggen waarvoor u heeft gekozen. Bijvoorbeeld in de beste boeken over beleggen.

Welke vorm van beleggen past bij mij?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Schuiven naar boven