Alkmaar

Alkmaar

Alkmaar is een stad in Noord-Holland, tussen de Noordzee en het IJsselmeer, met ongeveer 110.000 inwoners. Al in de 11e eeuw ontwikkelde zich rond de kerk een nederzetting. In 1254 kreeg Alkmaar stadsrechten en in 1573, in de strijd tegen de Spanjaarden, werd de stad een symbool van de Nederlandse vrijheidsstrijd. Tegenwoordig staat de stad vooral bekend als kaashotspot, ook buiten de landsgrenzen. Sinds 1622 wordt in de zomer (vanaf Pasen) elke vrijdagochtend de Alkmaarse kaasmarkt gehouden. De wit beklede kaasdragers zijn niet alleen een echte blikvanger. Ze trekken ook veel toeristen (zo’n 300.000 bezoekers per jaar) naar de stad.

In Alkmaar draait veel om kaas. So far so good… In Alkmaar vind je dus niet alleen de kaasmarkt, maar ook veel kaaswinkels en niet te vergeten het Hollandse Kaasmuseum. Natuurlijk moet je hem zeker eens bezoeken en kus ook de kaasdame voor de voordeur… Het kaasmuseum ligt direct aan het marktplein. Je zou bijna kunnen zeggen dat het kaas-epicentrum rond het marktplein ligt. Goed om te weten: Andere interessante musea in de stad zijn het Stedelijk Museum, het Nationaal Biermuseum en het Beatles museum.

Alkmaarse stadswandeling: zo idyllisch…

Het oude centrum van Alkmaar, met zo’n 400 historische, oude gebouwen, is echt schattig en zoooo instagramable! Grachten, kleurrijke huizen, witte bruggen, bloemrijke hofjes, smalle straatjes, torenspitsen, scheve huizen en kleine musea. Wist je dat: Rudi Carell een van zijn eerste optredens (toen als kind) in Alkmaar had. Aan de rand van het stadscentrum staat nog steeds een buste en het plein werd omgedoopt tot “Rudi Carrellplaats”. Tijdens een ontspannen rondvaart door de grachten biedt de stad natuurlijk een bijzonder beeld vanaf het water. U kunt in Alkmaar ook zelf een boot huren en deze na een korte briefing zelf besturen.

Puur genieten: restaurants & cafés Alkmaar

Alkmaar heeft veel kleine gezellige cafés, bistro’s en restaurants te bieden. Zoveel dat het echt moeilijk is om te beslissen. Persoonlijk vind ik de kleurrijke mix bijzonder mooi. Want om eerlijk te zijn, alleen ‘een café’ zou bijna saai zijn. In Alkmaar vind je ook de variant van een bloemenwinkel met een vegan bistro of een zeepwinkel met een café of… restaurant achter historische muren. Daarom is mijn tip, laat je echt afdrijven en sla de kleine, smalle zijstraatjes in. De moeite waard!

In het oude centrum van Alkmaar vind je niet alleen veel mooie oude huizen, maar ook een aantal hele leuke winkels. Hier is browsen en winkelen echt leuk. Om eerlijk te zijn, typisch Nederlandse specialiteiten zoals kaas zijn geweldige souvenirs. Mijn insidertip: maak een omweg naar de snoepwinkel. Dit lijkt op een oude apotheek met veel glazen, houten laden en een suikerzoete, kleurrijke display. Aan de rand van de oude binnenstad (Voordam 4, 1811 MA Alkmaar) vindt u “Inde Soete Suyckerbol”.

Rond Alkmaar…

Rondom Alkmaar zijn er natuurlijk ook een paar zeer waardevolle excursiebestemmingen, die u ook “op de fiets” snel kunt bereiken.

Met de kortingskaart van nappas kun je korting krijgen op diverse uitstapjes in het noorden van Nederland, en dus ook in de omgeving van Alkmaar. Dat maakt een leuke reis een beetje goedkoper.

Alkmaar

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Schuiven naar boven