Geschiedenis van het vergrootglas

Vergrootglas

De oude Egyptenaren herkenden het principe van het vergrootglas al – ze ontdekten het vergrotende effect van waterdruppels op bladeren. In principe werkt een druppel water als een lens die het licht breekt. De druppel vergroot wat erachter zit.

De Romeinse geleerde Seneca de Jongere beschreef het vergrotende effect van water in de 1e eeuw na Christus.

Rond 1000 na Christus beschreef de Arabische wiskundige en opticien Abu Ali al-Hasan ibn al-Haitham, in het Latijn bekend als Alhazen, een soortgelijk hulpmiddel in zijn boek “Treasure of Optics”: een gepolijst, transparant halfrond vergroot de letters wanneer je ze aanraakt Leg de gladde kant op een boek.

Leessteen

In de Middeleeuwen waren monniken de bewaarders en ontwikkelaars van kennis – en alles wat daarmee te maken had. Alleen: de ouder wordende monniken hadden, net als de mensen van nu, een natuurlijke, leeftijdsgebonden visuele beperking: presbyopie. Het werk van Alhazen werd rond 1240 in het Latijn vertaald en vond zijn weg naar kloosterbibliotheken. Dit zijn lenticulaire, transparante, plano-convexe glasstenen die op tekst kunnen worden geplaatst, waardoor ze een vergrotend effect krijgen. Kortom, de leesstenen waren de voorlopers van de hedendaagse vergrootglazen.

Deze stenen en de kennis die ermee werd opgedaan werden vervolgens consequent verder ontwikkeld. Dit resulteerde in alle optische instrumenten en apparaten die we vandaag kennen: vergrootglazen, microscopen, telescopen, camera’s enzovoort.

Geschiedenis van het vergrootglas

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Schuiven naar boven