Gewoon schuurpapier?

sandpaper

Schuurmiddelen op papieren of stoffen rug, vaak schuurpapier, schuurpapier of schuurlinnen genoemd, behoren tot de belangrijkste gereedschappen bij het werken op houten oppervlakken. Maar hoe en van welke materialen worden schuurmiddelen gemaakt? Iedereen die geïnteresseerd is in de perfecte afwerking en technisch veeleisende oppervlakken, moet weten wat erachter zit.

Schuurmiddelen op verschillende ondergronden (dragermaterialen) worden op veel verschillende manieren gebruikt. Van slijpen tot maat en vorm, tot het creëren van een bepaalde oppervlakteruwheid voor het beitsen en schilderen, tot fijn schuren voor het polijsten, gecoate schuurmiddelen moeten eigenschappen hebben die zijn aangepast aan de betreffende toepassing. De productie van schuurmiddelen op een drager (papier, folie, stof) volgt een eenvoudig principe:

  • De achterkant stempelen
  • Coating met basisbindmiddel
  • Aanbrengen van de slijpkorrel
  • Voordrogen
  • Coating met topbindmiddel
  • Drogen, uitharden
  • Oprollen.

Tegenwoordig worden moderne gecoate schuurmiddelen vervaardigd in een continu, strikt gecontroleerd proces volgens hoge kwaliteitsnormen. De zorgvuldige afstemming van de componenten, backing, bindingssysteem en slijpkorrel, vereist veel knowhow en is vastgelegd in recepten voor elk type slijpmiddel. Elk type schuurmiddel heeft dus zijn typische eigenschappen op het gebied van sterkte, kleur en flexibiliteit.

De fabrikanten hebben in wezen 3 componenten waarmee ze het ontwerp en daarmee de eigenschappen van het slijpgereedschap kunnen beïnvloeden: de drager, de binding en de slijpkorrel.

De onderlaag

Een belangrijk kenmerk is het type pad. Er worden dragers gebruikt van papier, folie, katoenweefsel, mengweefsel, polyesterweefsel en breiwerk. Schuurpapier moet een zeer goede mechanische sterkte hebben en i. d.w.z. R. zo uitgerust dat ze kunnen worden gecoat met synthetische harsen zonder bros te worden. Handschuur- en afwerkpapier hebben vaak een speciale impregnering om de flexibiliteit en weerstand tegen vocht te vergroten.

Textielondertapijten worden in een complex proces zo afgewerkt dat ze de technische eigenschappen hebben die nodig zijn voor later gebruik, zoals b.v. B. lage rek, voldoende sterkte van de strookrand, goede korrelhechting, water- en oliebestendigheid. Bijzonder zijn documenten gemaakt van folie. Vanwege hun hoge uniformiteit en gelijkmatigheid worden deze voornamelijk gebruikt in schuurmiddelen voor nabewerkingen. Tabel 1 toont de meest gebruikte dragers met hun toepassingsgebieden.

De verbinding

De binding is altijd een systeem van basisbinding en topbinding en zorgt voor een stevige verankering van de slijpkorrel op de ondergrond. Basis- en dekkende weefsels hebben verschillende eigenschappen en functies. De basisbinding wordt gebruikt voor het eerste vasthouden van de slijpkorrel, die in het elektrostatische krachtveld wordt versneld en op de nog natte basisbinding wordt geworpen (zie figuur 2, punten 3 en 4). De deklaag die na het voordrogen wordt aangebracht, zorgt vervolgens voor een stabiele, zijdelingse ondersteuning van de slijpkorrel na uitharding in de hoofddrooghelling (zie afb. 3). De bindmiddelen zijn ontwikkeld volgens het beoogde gebruik van het schuurmiddel. Ze zijn meestal gebaseerd op fenolharsen, ureum-, epoxy- en melamineharsen. Huidlijmen die in het verleden werden gebruikt, worden slechts zelden gebruikt, en zo ja, dan voor speciale toepassingen. Synthetische harsen worden tegenwoordig het meest gebruikt vanwege hun mechanische sterkte en betere chemische bestendigheid.

De schurende korrel

Het belangrijkste bestanddeel van een gecoat schuurmiddel is de schuurkorrel. De eigenschappen van de slijpkorrel zoals hardheid, taaiheid en korrelgrootte beïnvloeden niet alleen de levensduur van het slijpmiddel, maar bepalen afhankelijk van de toepassing ook de oppervlaktekwaliteit van het geslepen werkstuk. De halfedelstenen korundkorrel wordt vanwege zijn hoge hardheid en goede taaiheid in veel hout- en metaalbewerkingstoepassingen als “allround korrel” gebruikt.

Zirkoniumkorund is aanzienlijk taaier dan halfedelkorund en heeft zich bewezen in ruwe bewerkingen (korrelgrootte #36 tot #80), b.v. B. bij het strippen van oude parketvloeren, zeer goed bewezen. Het siliciumcarbide is de hardste van alle conventionele slijpkorrels en wordt voornamelijk gebruikt voor het bewerken van harde kunststoffen zoals b.v. B. DD-verf en HPL-laminaten of gebruikt bij steenverwerking. Tabel 2 toont de belangrijkste eigenschappen van de korrelmaterialen. Niet alleen de fysieke eigenschappen van de korrel zijn van invloed op het maalresultaat, ook de korrelgrootte en het strooibeeld zijn bepalend. In het bijzonder bij zeer harsachtige houtsoorten zoals b.v. B. grenen of teak een open strooipatroon voordelig voor het verwijderen van het schuurmiddel, terwijl voor tussenschuren van de verf een samenhangend verspreid schuurmiddel een betere afwerking geeft.

Korrelgroottes worden uniform gereguleerd door de Europese fabrikanten van slijpgereedschappen die lid zijn van de “Federation of European Producers of Abrasives” (FEPA), www.fepa-abrasives.org. Gecoate schuurmiddelen die gecoat zijn volgens de FEPA-norm worden gekenmerkt door een P voor de korrelgrootte.

Er wordt onderscheid gemaakt tussen korrelgroottebereiken volgens macrokorrels P12 – P220 (gemiddelde korrelgroottediameter tussen 1815 µm en 68 µm) en microkorrels P240 – P2500 (gemiddelde korrelgroottediameter tussen 58 µm en 8 µm). De macrogranulaten worden geclassificeerd met behulp van zeefanalyse, de microgranulaten met behulp van de sedimentatiemethode. De uitleg maakt het duidelijk: Slijpen of schuren zijn veeleisende gereedschappen die uiteindelijk de uiteindelijke afwerking van houten oppervlakken bepalen.

Gewoon schuurpapier?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Schuiven naar boven